Selecteer de taal

In het werkveldspecifieke certificatieschema (WSCS) staat beschreven wie de praktijkproef voor duikploegleiders mag beoordelen. 

Iedere duikploegleider die: 

 1. het uitvoeren van de oefeningen vooraf meldt bij de certificerende instelling;
 2. de uitgevoerde oefeningen onder verantwoordelijkheid van de certificerende instelling aftekent;
 3. de navolgende ervaring heeft;
  1. in de afgelopen acht jaar tenminste twee jaar als duiker en vier jaar als duikploegleider of
  2. de afgelopen acht jaar tenminste zes jaar als duikploegleider of
  3. een doorlopende beroepservaring als examinator zoals vastgelegd in het uitvoeringsbesluit van de certificerende instelling. In het geval dat de examinator tijdens het examen duikt, dient hij te beschikken over het Persoonscertificaat Duikarbeid (WSCS-WOD-D). In het geval dat de examinator tijdens het examen de duikleiding heeft of overneemt dient hij te beschikken over het persoonscertificaat duikploegleider (WSCS-WOD-L);
 4. vooraf training en instructie heeft gekregen over het uitvoeren en examineren van de oefeningen;
 5. voldoet aan de eisen die worden gesteld aan de vakbekwaamheid van duikploegleider zoals gesteld in het certificatieschema WSCS-WOD-L, hetgeen de duikploegleider kan aantonen door het overleggen een persoonscertificaat afgegeven door een CKI of een vergelijkbaar bewijs van vakbekwaamheid of heeft actuele en aantoonbare kennis van duikprocedures, duikmaterieel en veiligheidsmaatregelen en heeft met een geldigheidsduur van 4 jaar met goed gevolg het theorie-examen duikploegleider afgelegd.

De onder vier genoemde training en instructie wordt door NDC-CI verzorgd.
Duikploegleiders die interesse hebben kunnen een bericht sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van "Interesse in de training voor Duikploegleiders tbv afnemen praktijkproef hercertificatie". Op dit moment zijn er in de sector voldoende duikploegleiders getraind door de NDC-CI beschikbaar. Vanwege SZW beleid "Beoordelen naar Accreditatie" worden er geen trainingen tot nader order verzorgd.